Bardzo szybkie i lekkie ciasto,idealne na letni czas,upalną pogodę.Nie trzeba uruchamiać piekarnika i dodatkowo się dogrzewać,dodawać stopni do i tak wysokiej temperatury.
Składniki:
- 100g herbatników
- 1 litr mleka(2% tłuszczu)
- 200g masła
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 16g cukru waniliowego
- 2 opakowania galaretki(truskawkowej)
- czerwone porzeczki
- 700ml gorącej wody,wrzątku
Wykonanie:
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 24x28 wyścieliłam folią aluminiową i na jej spód wyłożyłam herbatniki.
Do garnka wlałam mleko,do którego dodałam masło oraz cukry i całość podgrzewałam,aż do rozpuszczenia.Gdy wszystkie składniki w garnku się połączyły i mleko zaczęło wrzeć wsypałam do niego kaszę mannę i intensywnie mieszałam,by nie tworzyły się grudki. Gotowałam całość do momentu,gdy zawartość garnka zrobiła się solidnie gęsta.
W międzyczasie jak podgrzewałam mleko z masłem i cukrami przygotowałam galaretkę-do 700 ml wrzątku przesypałam oba opakowania galaretki,dokładnie wymieszałam i odstawiłam do stężenia.
Ugotowaną w garnku ciepłą masę z kaszy manny wyłożyłam na herbatniki.
Jak masa nieco przestygła na całej jej powierzchni,na wierzchu wysypałam,ułożyłam czerwone porzeczki,które zalałam tężejącą galaretką.
Ciasto po przygotowaniu należy przechowywać w lodówce.
Ciasto wygodnie się kroi.Jest lekkie,niczym pianka,słodkie w smaku,ale nie nazbyt przesłodzone,czerwone porzeczki są pysznym letnim akcentem,powodują także,że ciasto jest w smaku bardzo rześkie.Ciasto szybko się przygotowuje i szybko także stygnie,sztywnieje,zatem po upływie niedługiego czasu można się nim już zajadać.Uwaga ciasto jest niebezpieczne z tego względu,że jest tak delikatne,leciutkie,rozpływające się w ustach,że można go jeść bez końca,ciężko się przy nim kontrolować,ograniczać do niewielkiej porcji.
Lubię takie ciasta bez pieczenia..
OdpowiedzUsuńWypróbowane. Przepyszne ! :)
OdpowiedzUsuńZjedzone całe w oka mgnieniu :D