Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 350g kiełbasy zwyczajnej
- 150g wędzonego boczku
- 250g pieczonej szynki
- 200g koncentratu pomidorowego
- olej
- 2 kulki(sztuki,ziarna)pieprzu Kubeba NMR
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 kulki jałowca
- 3 liście laurowe
- kminek
- słodka mielona papryka
- pieprz ziołowy
- woda
Wykonanie:
Kapustę przepłukać zimną wodą,odcisnąć z owej wody,nieco rozdrobnić siekając ją nożem i przełożyć do garnka.Dodać do kapusty ziarna pieprzu,jałowca i ziela angielskiego oraz liście laurowe.
Do kapusty dolać wodę w takiej ilości,by sięgała nieco ponad kapustę.Nastawić kapustę do gotowania.Gotować kapustę z przyprawami na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż do miękkości kapusty.Do garnka dolewać wodę,jeśli podczas gotowania wyparuje,by kapusta się nie przypalała.
W czasie jak kapusta się gotuje pokroić wędliny w kostkę i podsmażyć je na patelni na niedużej ilości oleju.
Gdy kapusta będzie już miękka,ugotowana przełożyć ją do innego garnka odcedzając ewentualny nadmiar wody,która się nie wygotowała.Do przełożonej kapusty dodać podsmażone mięsa.Do kapusty i wędlin dodać koncentrat pomidorowy.
Zawartość garnka zamieszać i nastawić jeszcze na chwilę na gotowanie.Podgrzewany bigos doprawić kminkiem,słodką mieloną papryką i ziołowym pieprzem.Po chwili podgrzewania na małym ogniu wyłączyć palnik i bigos gotowy.
Bigosu już nie trzeba było dosalać,bo kapusta jest wystarczająco słona,a i wędliny odpowiednio dosmaczają potrawę,także nie trzeba było już dodawać soli.Bigos jest aromatyczny,sycący,wyrazisty w smaku.To świetny posiłek na chłodny czas,zdecydowanie rozgrzewające danie.
Do bigosu użyłam pieprzu Kubeba,który otrzymałam od firmy NMR.
Zaciekawiła mnie jego nazwa.Pieprz Kubeba to taka odmiana pieprzu,która charakteryzuje się ostrym smakiem,nieco korzennym posmakiem,lekko gorzkawym,jest bardzo aromatyczny.Przypisuje się mu też zdrowotne właściwości.Pieprz Kubeba polecany jest do przyprawiania dań z ryb i owoców morza,świetnie podkreśla smak zup,sosów,dipów,w bigosie sprawdził się doskonale.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz