Szybka sałatka w ramach kolacji na oliwie z oliwek zamiast majonezu,co by było nieco mniej kalorycznie.
Składniki:
- 1 duży pomidor
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 kolorowa papryka
- 1 kostka sera fety
- zioła prowansalskie
- pieprz kolorowy
- 2,5 łyżki oliwy z oliwek Biolevity
Wykonanie:
Warzywa umyć i osuszyć.Pomidora pokroić w niespecjalnie drobną kostkę.Ogórka obrać i pokroić w kostkę.Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę.
Fetę pokroić na drobniejsze kawałki i dodać do warzyw.Obsypać całą zawartość miski solidną dawką ziół prowansalskich i pieprzu kolorowego.
Do sałatki dodać oliwę z oliwek i całość zamieszać.
Sałatka ma przyjemny,ziołowy smak,nie wymaga już dodatku soli,bo feta nadaje jej odpowiedniej słoności.Powstał taki warzywny miks sałatkowy z dodatkiem wyrazistego w smaku sera,który dosmacza sałatkę.
Do sałatki użyłam oliwy z oliwek Biolevity.
Oliwa z oliwek to produkt,który dostarcza wielu witamin takich jak witamina A,E,K,D.Oliwa ma także wiele istotnych właściwości, pomaga chronić organizm przed wieloma schorzeniami i chorobami przykładowo przed miażdżycą,przed wszelakimi żołądkowymi dolegliwościami,zaleca się jej spożywanie przy cukrzycy, korzystnie wpływa na urodę,a także spowalnia starzenie się organizmu.Warto zatem ją spożywać dodając ją do wszelakich posiłków,przekąsek.
uwielbiam fetę we wszelkiego rodzaju sałatkach! a oliwy z biolevity również testuję, są super :)
OdpowiedzUsuńFakt, oliwa jest zdrowa i nie ma się co z tym kłócić, ale są oleje jeszcze zdrowsze i... tańsze. Np. olej rzepakowy. Również świetnie nadaje się do sałatek :)
OdpowiedzUsuń