piątek, 8 listopada 2013

Dżem z cukinii z pomarańczową nutą.

Mówi się,że ten dżem ma posmak ananasa,można dać się nabrać,że jest to słodki przetwór z pomarańczy,a z pewnością bardzo ciężko wpaść na to,że jest to dżem,galaretka do słoiczka z cukinii.

Składniki:

- 2kg cukinii
- 400g cukru
- 2 galaretki pomarańczowe
- 2 łyżeczki cukru cytrynowego
- aromat pomarańczowy

Wykonanie:

Cukinie obrać i zetrzeć do garnka na tarce,na dużych oczkach.


Garnek ze startą cukinią przestawić na kuchenkę i nastawić na gotowanie.W trakcie gotowania dodać do cukinii biały cukier i cukier cytrynowy(jeśli się go nie posiada można go zastąpić kwaskiem cytrynowym)oraz kilka kropli aromatu pomarańczowego.


Cukinię gotować na bardzo małym płomieniu od czasu do czasu mieszając.Cukinia bardzo szybko się rozgotowuje,ekspresowo robi się z niej papka.Na sam koniec jak cukinia się już całkiem rozgotuje,zrobi się z niej papkowaty mus dodać do garnka galaretki pomarańczowe.Zawartość garnka zamieszać,pogotować jeszcze jedynie przez chwilę,a następnie wyłączyć palnik i przełożyć gorący cukiniowy dżem do słoiczków.Napełnione,szczelnie zamknięte słoiczki odkręcać do góry dnem i zostawić je w takiej pozycji aż wystygną.

Z tej porcji składników wyszły mi 3 spore słoiczki dżemu o intensywnym,przyjemnym pomarańczowym kolorze i pysznym smaku na nieco egzotyczną nutę.Dżem ma bardzo sztywną,gęstą konsystencję, z tak przygotowanej cukinii powstała taka galaretka,zwarty żel,który wygląda jak kupny przetwór,marmolada.Taki dżem,słodki przetwór będzie świetny do kanapek(przykładowo u mnie znakomicie sprawdził się do śniadania do kanapek z razowym chlebem i białym serem-w takim zestawie właśnie po raz pierwszy degustowałam tą dżemową galaretkę).Ale ten cukiniowy przetwór będzie też znakomity jako dodatek do wypieków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz