czwartek, 28 listopada 2013

Schabowe zawijasy nadziane szpinakiem i fetą.

Smaczna propozycja na urozmaicenie schabu.W środku został przemycony zdrowy szpinak,a dodatek fety świetnie dosmaczył mięso.

Składniki:

- 2 plastry schabu
- 2 czubate łyżki szpinaku(rozdrobnionego,mrożonego)
- 2 łyżki fety
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- czosnek granulowany
- pieprz kolorowy
- kminek
- chili

Wykonanie:

Plastry schabu rozbić tłuczkiem i następnie natrzeć mięso z obu stron kolorowym pieprzem i granulowanym czosnkiem.


Do miseczki przełożyć rozmrożony szpinak i fetę.Dosypać do obu składników szczyptę kminku i odrobinę chili.


Zawartość miseczki wymieszać.
Nakładać szpinakowe nadzienie z fetą na środek roztłuczonego schabu,zwijać z mięsa roladki i spinać je wykałaczkami,bo farsz jest nieco płynny,więc dobrze jest wspomóc się wykałaczkami,co by nadzienie nie wypływało,nie wydostawało się z roladek.


Mięsne roladki obtaczać w jajku,a następnie w bułce tartej.


Smażyć schabowe zawijasy na patelni z dobrze rozgrzanym olejem z obu stron na niedużym płomieniu.



W zawijasach jest feta,więc nie było potrzeby już dosalać mięsa,bo słony ser zapewnił odpowiednie dosmaczenie zawijasów. Takie zawijane kotlety to smakowite urozmaicenie mięsa do obiadu.Z zewnątrz mają chrupiącą,tradycyjną panierkę,a ze środka wydostaje się pyszny szpinakowy farsz z dodatkiem fety.Zawijasy są aromatyczne i wyraziste w smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz