piątek, 13 grudnia 2013

Bananowiec na galaretkach i spodzie z biszkoptów bez pieczenia.

Intensywnie bananowe,rozpływające się w ustach i łatwe do przygotowania ciasto bez pieczenia tak w ramach delikatnej słodkości na weekend.
Składniki:

- 150g okrągłych biszkoptów
- 5 bananów
- 2 żółte,cytrynowe galaretki
- 1 zielona,agrestowa galaretka
- 250g masła
- 2/3 szklanki cukru
- gorąca woda (900ml)  

Wykonanie:

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć biszkoptami.


Dwie żółte,cytrynowe galaretki zalać wrzątkiem w ilości 500ml,czyli ilością wody o połowę mniejszą niż standardowo potrzeba,by przygotować obie galaretki.Galaretki odstawić do wystudzenia.Gdy galaretki będą zimne to cztery banany obrać ze skórek,połamać je na mniejsze kawałki,przełożyć do miseczki i zmiksować na gładką papkę za pomocą blendera.

Zblenderowane banany przełożyć do misy miksera i utrzeć je mikserem z miękkim masłem,zimnymi cytrynowymi galaretkami i białym cukrem.


Przelać zmiksowane w misie składniki do tortownicy z biszkoptami na spodzie.Przełożyć tortownicę do lodówki,do schłodzenia.Zieloną galaretkę zalać 400ml gorącej wody i odstawić ją do schłodzenia, lekkiego stężenia.Jak zielona galaretka będzie już chłodna i lekko tężejąca wyjąć tortownicę z bananową masą z lodówki i ułożyć na jej wierzchu pokrojonego w plastry piątego,pozostałego banana.Na wierzch ciasta z ułożonym,pokrojonym bananem wylać tężejącą galaretkę agrestową.Ciasto z powrotem umieścić w lodówce i przechowywać je do czasu,aż całkiem nie zesztywnieje.Stężałe ciasto jest gotowe do jedzenia.

Ciasto jest bardzo delikatne w smaku,lekkie,coś na styl sernika na zimno tyko,że w wersji bananowej.Ciasto wygodnie się kroi i dość smakowicie prezentuje.Jeśli ktoś ma dojrzałe banany to można dodać mniej cukru do bananowej masy lub zastąpić biały cukier cukrem brązowym.Ciasto nie wymaga wiele pracy,więcej się oczekuje na to,by galaretki przestygły niżeli potrzeba się nad tą słodkością nagimnastykować.

1 komentarz: