- 1 kg truskawek
- 500g cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Wykonanie:
Umyte i pozbawione szypułek truskawki przełożyć do garnka i dosypać do nich cukier.
Zawartość garnka zamieszać.Jak truskawki puszczą sok przestawić garnek na palnik i nastawić na gotowanie na małym ogniu.W trakcie gotowania dosypać do podgrzewanych truskawek z cukrem kawę rozpuszczalną.
Całość zamieszać.Podgrzewać truskawki do momentu,aż się nie zmienią w papkę,dżem,aż owoce stracą swoją strukturę i powstanie z nich słodkie smarowidło z lekko wyczuwalnymi kawałkami truskawek.W trakcie podgrzewania zamieszać od czasu do czasu owoce z dodatkami.
Gdy dżem będzie gotowy przelewać go dopóki jest gorący do słoiczków.
Słoiczki szczelnie zakręcać i odstawiać do góry dnem.
I tak oto w dość prosty sposób można uzyskać truskawkowy dżem wzbogacony,urozmaicony dodatkiem kawy.Dżem będzie świetnym dodatkiem do kanapek,naleśników,czy wszelakich wypieków.Dżem dzięki kawie ma stonowaną słodkość,jet odpowiednio słodki w smaku,wydaje się też być nieco ciemniejszy niż dżem truskawkowy bez dodatku kawy,ma taki bordowy kolor,intensywnie ciemno czerwony.Kawa jest w nim wyczuwalna,jedząc dżem w posmaku odnajduje się kawową nutkę.Oprócz walorów smakowych jakie daje kawa w tym dżemie jedząc taki dżem przykładowo do śniadania dostarczamy sobie dodatkowej energii za sprawą kofeiny w przetworze.Ja degustowałam ten dżem z waflami ryżowymi,pycha, powstał taki deserowy posiłek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz