wtorek, 31 grudnia 2013

Makowe ciasteczkowe choinki przekładane dżemem wiśniowym.

Ciasteczka przygotowywane na święta,stąd też ich choinkowy kształt.Mak zresztą też jest produktem pasującym, charakterystycznym dla świąt Bożego Narodzenia.Powstały zatem ciasteczka i smakowo i wizualnie typowe,adekwatne do grudniowych świąt.Przepis został zaczerpnięty z bloga:http://www.domowe-wypieki.pl.Dokonałam w przepisie kilka modyfikacji.Zmiany polegały głównie na tym,że podwoiłam porcję składników,bo potrzebowałam większej ilości ciasteczek,zwiększyłam także ilość cukru,bo wolę dość wyraziście słodkie wypieki,a także ja przed robieniem ciasteczek nie chowałam surowego ciasta to lodówki jak to było zalecane,tylko od razu przystąpiłam do produkcji ciasteczek zaraz po zagnieceniu ciasta.

Składniki:

- 600g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g cukru
- 1 opakowanie(16g)cukru waniliowego
- 2 jajka
- 360g margaryny
- 0,5 szklanki maku
- dżem wiśniowy 

Wykonanie:

Wszystkie składniki za wyjątkiem wiśniowego dżemu umieściłam w misce.


Wszystkie produkty z miski wymieszałam ze sobą ręcznie zagniatając tym samym jednolite ciasto.


Dużą blachę z piekarnika wyścieliłam papierem do pieczenia.Brałam trochę makowego,surowego jeszcze ciasta i rozpłaszczałam je na blaszce wyłożonej pieczeniowym papierem.Do rozpłaszczonego ciasta przykładałam foremkę w kształcie choinki,foremkę dociskałam,a nadmiar ciasta wystający poza kształt choinki odbierałam dłuższym końcem łyżeczki.

Gdy blacha każdorazowo zapełniła się ciasteczkami wkładałam ją do piekarnika.Każdą porcję ciasteczek piekłam przez 10 minut w temperaturze 180stopni.Ciastka po upieczeniu zostawiałam na kratce,blaszce,by miały czas wystygnąć i stwardnieć nieco,bo od razu po wyjęciu z piekarnika są nieco wątłe,delikatne.Upieczone i przestygnięte ciasteczka przekładałam dżemem.Na jedno ciastko nakładałam trochę dżemu,rozprowadzałam dżem po ciasteczku i przykładałam do niego drugie choinkowe ciastko nie posmarowane dżemem.

Przygotowanie ciasteczek poszło bardzo sprawnie,a makowych choinek wyszło mnóstwo.Ciasteczka są kruche,mają pyszny maślano-waniliowy posmak.Mak i wiśniowy dżem to smakowite połączenie. Można oczywiście do przełożenia ciasteczek użyć dżemu o innym smaku,ważne,żeby owy dżem dobrze się rozsmarowywał,nie był zbyt gęsty.Mi do tych ciasteczek najlepiej pasował dżem wiśniowy i był to trafny wybór,bo ciasteczka nim przełożone świetnie smakowały. Ciasteczka są świetnymi drobnymi słodkościami na dwa kęsy zarówno do kawy,jak i do kakao,czy mleka.

Do przygotowania ciasteczek użyłam maku,który otrzymałam od sklepu Ziołowy zakątek: http://www.ziolowyzakatek.sklep.pl. Suchy,niebieski mak ogromnie przydał się przy świątecznych wypiekach.Mak wyprodukowany został przez Dary Natury.Paczka miała wagę 250g,trochę mi tego maku jeszcze zostało,więc uda mi się jeszcze coś z jego dodatkiem wykombinować.


A tutaj jeszcze Bleki"chapający","łofujący" pod choinką, kolędujący sobie świątecznie po swojemu.

3 komentarze:

  1. Ciekawy przepis. Pomyślności w 2014r.

    OdpowiedzUsuń
  2. SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU!!!
    Samych smakołyków i kuchennych sukcesów ;-)
    Pozdrowionka
    www.tysiagotuje.pl
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam, że ciasteczka są bardzo smaczne :) W choinkowej wersji prezentują się bardzo ładnie i tak świątecznie.
    pozdrowienia z domowych wypieków ;)

    OdpowiedzUsuń