wtorek, 3 grudnia 2013

Pierogi z jabłkami.

Pierogi na słodko,z pysznym jabłkowym farszem o intensywnym, cynamonowym posmaku.Pierogi produkowane w zeszły piątek od godziny 4:30 nad ranem(dla niektórych to z pewnością jeszcze środek nocy),wszakże idealna pora na tego typu czynności. Pomijając godzinę świetnie bawiłam się(zresztą jak zwykle przy pierogach)przy tym lepieniu,a owocem tej zabawy była spora porcja pierogów z zalepionym owocem :).
Składniki:

- 2,5 szklanki mąki
- 3/4 szklanki wody
- 2 jajka
- aromat waniliowy
- 2 spore jabłka
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- solidna szczypta cynamonu

Wykonanie:

Z mąki,wody i jajek zagnieść ciasto dodając do niego podczas zagniatania kilka kropli aromatu waniliowego.


Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych,a następnie pokroić je  kostkę i przełożyć do głębszego naczynia.Obsypać jabłka cukrem i cukrem waniliowym oraz solidną dawką cynamonu.Wszystko wymieszać.


Ciasto rozwałkowywać wałkiem i w rozwałkowanym cieście wykrajać za pomocą szklanki okrągłe placki.Na każdy placek nakładać słodki jabłkowo-cynamonowy farsz.Zlepiać pierogi,a w ich złączeniu dłuższym końcem łyżeczki robić falbankę.


W garnku zagotować wodę.Wrzucać pierogi do gotującej się wody i wyławiać je za pomocą łyżki cedzakowej chwilę po tym,jak wypłyną,gdy będą unosić się na powierzchni wody.


Pierogów wyszła spora ilość.Są świetną propozycją na bezmięsny obiad na nieco deserową nutę.Mają posmak szarlotki.Świetnie smakują z dodatkiem śmietany,ulubionego jogurtu,nie mówiąc już o tym jak genialnie się łączą z bitą śmietaną dając w tym zestawieniu iście rozpustny słodki posiłek.


Embed ll1edtazs2jrkftntmnakcdsqxykawzz

2 komentarze:

  1. ale mają wspaniały kolor! nie wpadłabym na takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń