sobota, 11 stycznia 2014

Szarlotka na kruchym cieście.

W ramach ciasta na weekend gości u mnie szarlotka.Miałam sporo jabłek,więc postanowiłam je w smaczny sposób spożytkować.Powstało zatem szybkie w przygotowaniu kruche ciasto z jabłkami.

Składniki:

- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru plus trochę do upudrowania upieczonego ciasta z wierzchu
- 250g margaryny
- 4 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
- szczypta soli
- 5 dużych jabłek
- 2,5 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego
- cynamon

Wykonanie:

Następujące składniki:mąkę,cukier puder,miękką margarynę, oddzielone z jajek żółtka,proszek do pieczenia,kilka kropli aromatu waniliowego i odrobinę,niedużą szczyptę soli umieścić w misce.Ze wszystkich produktów zagnieść rękami ciasto.Zagniecione ciasto podzielić na dwie części-jedną większą(około 2/3 całości) i jedną mniejszą(mniej więcej 1/3 całości).



Mniejszą część surowego jeszcze kruchego ciasta owinąć folią i przełożyć do zamrażalnika.Większą częścią ciasta wylepić spód blaszki o wymiarach 24x28 wyścielony papierem do pieczenia.


Jabłka obrać,pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć do miski na tarce na dużych oczkach.Do jabłek dodać brązowy i waniliowy cukier,bułkę tartą oraz sporą szczyptę cynamonu.Zawartość miski wymieszać,by składniki się połączyły.

Wyłożyć starte jabłka z dodatkami na wyścielony ciastem spód blaszki.


Wyjąć z zamrażalnika mniejszą część ciasta i zetrzeć ją na tarce,na dużych oczkach,na jabłkową warstwę.


Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę(do momentu,aż będzie widać,że wierzch ciasta jest zarumieniony,już kruchy i upieczony).
Upieczoną szarlotkę po wystygnięciu oprószyć z wierzchu cukrem pudrem przesianym przez siteczko.


Ciasto jest znakomicie kruche,ale mimo to wygodnie się je kroi. Jabłka się smakowicie upiekły,powstała z nich pyszna masa o konsystencji dżemu.Szarlotka świetnie pachnie i smakuje-przebija się w niej waniliowo-cynamonowa nuta.Ciasto jest dobre i do kawy i do mleka.
Ciasto szybko znika,co jest dla mnie zawsze jakimś potwierdzeniem,że chyba jest dobre,że smacznie wyszło.

4 komentarze:

  1. Pyyycha <3 Uwielbiam szarlotkę :)
    Pozdrawiam
    www.monikoza.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu szarlotka jest zawsze mile widziana! Mniam! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie w domu też uwielbiam szarlotkę :D połączenie jabłek i cynamonu..mniam! ;)

    OdpowiedzUsuń