Coś dla osób lubiących śledzie-śledzie w majonezie o wyrazistym smaku,coś a'la śledziowa,czosnkowa sałatka.Śledzie te są na tyle smaczne,że ktoś kto lubi czosnkowe przekąski,a nie przepada zbytnio za śledziami jest w stanie się do nich przekonać.
Składniki:
- 7 płatów śledziowych
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- majonez
- pieprz czarny mielony
- czosnek niedźwiedzi
Wykonanie:
Płaty śledziowe namoczyłam w wodzie na około dwie godziny zmieniając im w tym czasie dwukrotnie wodę.Śledzie po upływie około dwóch godzin wyjęłam z wody i pokroiłam w średniej wielkości kostkę.Cebulę pokroiłam w niedużą kostkę,ząbki czosnku możliwie drobno posiekałam.Dodałam posiekaną cebulę i czosnek do pokrojonych śledzi.
Do śledzi z cebulą i czosnkiem dodałam trochę majonezu i sporą dawkę niedźwiedziego czosnku.
Całość zamieszałam i doprawiłam czarnym mielonym pieprzem do smaku.
Dobrze jest dać tym śledziom trochę czasu,by ich smak się wyostrzył,by nabrały wyrazistości.Najlepiej odstawić je na noc do lodówki i jeść na drugi dzień po przygotowaniu.Nie soliłam już śledzi,były odpowiednio słone,nie wymagały dodatkowego dosolenia. Jeśli ktoś chce,by śledzie te były mniej kaloryczne,bardziej dietetyczne to może część majonezu zastąpić chociażby jogurtem greckim,czy naturalnym,lub w ogóle zrezygnować z majonezu na rzecz jogurtu.Śledzie mają intensywny,przyjemnie pikantny, zdecydowany smak.Tak przygotowane śledzie to zarówno dobra, smaczna propozycja na przystawkę w ramach domowej imprezy,gościny jak i smakowita opcja na przykład w ramach kolacji,pysznie smakuje z chlebem.
Miałam okazję jeść połączenie śledzia z czosnkiem, to jest pyszne!
OdpowiedzUsuń