poniedziałek, 24 marca 2014

Kotlety z czerwonej fasoli z puszki z czerwoną cebulką.

Kotlety,które na pierwszy rzut oka wyglądają jak mięsne,jak zrobione z mięsa mielonego,a w rzeczywistości ich bazą jest czerwona fasolka z puszki.Takie kotlety to dobra opcja na bezmięsny obiad,czy inny posiłek bez dodatku mięsa.

Składniki:

- 2 puszki czerwonej fasoli
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- czosnek granulowany
- słodka mielona papryka
- majeranek
- sól
- pieprz

Wykonanie:

Fasolę odcedzić z zalewy i przełożyć do miski,a następnie zmiksować blenderem na gładką masę.


Cebulę pokroić w niedużą kostkę i dodać do zmiksowanej fasoli.Do cebuli i fasoli dodać sporo majeranku,granulowanego czosnku i słodkiej mielonej papryki.Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i doprawić do smaku solą i pieprzem.


Do wymieszanych w misce składników dodać jajko i 3 łyżki bułki tartej.Doprawiłam masę solą i pieprzem przed dodaniem jajka i bułki po to,by już później nie próbować masy z wbitym surowym jajkiem.


Masę po dodaniu bułki tartej i jajka wymieszać.Formować z masy średniej wielkości kotlety i obtaczać je w bułce tartej.


Smażyć kotlety obtoczone w bułce z obu stron na patelni z dobrze rozgrzanym olejem.


Kotlety pysznie smakują same,jak i z dodatkiem różnorakich sosów,czy dipów(przykładowo z dipem czosnkowym),czy nawet z ketchupem.Smacznie zestawiają się z wszelakimi sałatkami, surówkami.Są sycące i mają wyrazisty smak.Wyglądają jak mięsne, ale smak mają nieco inny niż mięsny,ale jest to smak jak najbardziej zadowalający i ciekawy.Jest to pyszny patent na przemycenie do swojego menu czerwonej fasoli oraz ciekawa opcja na wegetariańskie jedzenie.

2 komentarze: