środa, 12 marca 2014

Schabowe roladki nadziewane boczkiem z musztardą.

Pomysł na wyraziste w smaku roladki ze schabu,smakowite urozmaicenie mięsa do obiadu,coś innego ze schabu zamiast tradycyjnego schabowego.

Składniki:

- 3 plastry schabu
- nieduży kawałek boczku(wędzonego)
- musztarda rosyjska
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- sól
- majeranek
- kurkuma
- słodka mielona papryka

Wykonanie:

Plastry schabu rozbić tłuczkiem.Każdy schabowy kawałek natrzeć z obu stron solą,majerankiem,kurkumą i słodką mieloną papryką.


Na każdy rozbity i przyprawiony kawałek schabu kłaść niezbyt grubo pokrojone plastry wędzonego boczku.


Ułożony na schabie boczek smarować musztardą rosyjską.


Schab z dodatkiem boczku i musztardy zwijać w roladkę,rulon i spinać po boku wykałaczką,aby się zawijasy nie rozlatywały.


Zwinięte schabowe roladki panierować w rozbełtanym jajku,a następnie obtaczać w bułce tartej.



Na patelni rozgrzać olej.Smażyć nadziane schabowe zawijasy na niedużym płomieniu z każdej strony.



Roladki mają przyjemnie i odpowiednio pikantny smak.Apetycznie pachną i dobrze smakują.Nie doprawiałam ich już pieprzem z tego względu,że musztarda rosyjska zapewniła im smakowicie ostry smak. Takie roladki to zarówno pyszna propozycja na mięso do obiadu,jak i można przykładowo pokroić owe roladki na mniejsze kawałki, powtykać w nie wykałaczki od góry i serwować w ramach przekąsek na ciepło lub na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz