Pomysł na ekspresowy,prosty,ale smaczny i dość lekki deser.Nie jest to zbyt wymyślna słodkość,ale stanowczo zadowalająca podniebienie.
Składniki:
- 9 okrągłych biszkoptów
- dżem wiśniowy(domowej produkcji z dużymi kawałkami wiśni)
- 1 opakowanie bitej śmietany"Śnieżki"w proszku
- 200ml mleka 3,2% tłuszczu plus trochę do namoczenia biszkoptów
- kolorowa posypka
Wykonanie:
Ubić bitą śmietanę miksując 200ml mleka z 1 opakowaniem"Śnieżki" w proszku.
Biszkopty moczyć w niedużej ilości mleka i układać po trzy biszkopty w każdym z pucharków.
Na biszkopty nakładać trochę dżemu wiśniowego.
Biszkopty i dżem przykrywać bitą śmietaną.
Bitą śmietanę posypać po wierzchu kolorową posypką.Deser najlepiej schłodzić w lodówce przed jedzeniem.
Ja z podanej ilości składników przygotowałam trzy pucharki.Deser jest odpowiednio słodki i lekki w smaku.Przyjemnie wygląda i smakuje.Użyłam do tego deseru bitej śmietany w proszku,która nie ma dużo kalorii,z pewnością ma tych kalorii o wiele mniej niż ubita śmietana kremówka(która też pysznie smakuje),zatem cały deser nie jest bardzo kaloryczny,można sobie czasami pozwolić na taką słodkość.Mięciutkie biszkopty,swojski dżem z wyczuwalnymi, pysznymi wiśniami i do tego puszysta bita śmietana to banalne,ale rewelacyjne w smaku połączenie.Taki deser przygotowuje się "pędzikiem",właściwie sam się robi i w zastraszająco szybkim tempie znika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz