niedziela, 16 marca 2014

Sałatka z tortellini Polsoji z anansem,papryką i serem pleśniowym.

Sałatka przygotowana na minione ostatki.Wykorzystałam do niej tortellini otrzymane od Polsoji(http://polsoja.com.pl).

Składniki:

- 1 opakowanie(250g)tortellini z tofu wędzonym Polsoji
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka ananasa
- 125g sera pleśniowego brie
- 1 pęczek szczypiorku
- majonez
- sól
- pieprz kolorowy
- czosnek niedźwiedzi

Wykonanie:

Pierożki tortellini ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (czyli wrzucić pierożki do około 1,5litra wrzącej wody i gotować przez około 8 minut).Odcedzić tortellini i zostawić do ostygnięcia.


Z umytej papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić paprykę w kostkę.Ananasa odcedzić z zalewy i pokroić na nieduże kawałki.Ser pleśniowy pokroić w kostkę,szczypiorek w miarę drobno posiekać. Pokrojoną paprykę,ser,ananasa i szczypiorek umieścić razem w misce.


Do umieszczonych w misce składników dodać majonez i przestygnięte tortellini.Całość obsypać solidną dawką czosnku niedźwiedziego.


Wszystko wymieszać doprawiając jednocześnie solą i kolorowym pieprzem do smaku.

Sałatka wyszła smaczna i sycąca,świetnie nada się na domowe gościny,imprezy,jak i na codzienną przekąskę,czy kolację. Wszystkie składniki smakowicie się zestawiły.Ananas nadaje sałatce przyjemnej słodkości,zaś szczypiorek nutki pikantności,co sprawia,że sałatka ma interesujący posmak.

Do sałatki wykorzystałam tortellini z tofu wędzonym otrzymane od Polsoji(http://polsoja.com.pl).


Tortellini z tofu wędzonym to produkt w 100%roślinny nie zawierający konserwantów.Owy produkt nie zawiera jaj,ani nabiału jak i nie użyto w nim żadnych surowców,które byłyby modyfikowane genetycznie.Masa netto produktu to 250g,natomiast po ugotowaniu otrzymujemy 480g pierożków.100g produktu zawiera 175kcal. Tortellini można wykorzystać do zup(np.do barszczu czerwonego), można podawać je z różnorakimi sosami,ziołami,oliwą.W sałatce pierożki również świetnie się sprawdziły.Są bardzo smaczne,a nadzienie w postaci tofu trafnie pasuje do tego typu pierożkowego ciasta i zapewnia zadowalający smak.

1 komentarz:

  1. Nominowałam Twój blog do Liebster Blog Award:) Po szczegóły zapraszam tutaj: http://kuchennesilvarerum.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń