sobota, 8 marca 2014

Jajeczno-paprykowe "kwiatki" doprawione czubrycą zieloną od NMR.

Małe urozmaicenie sobotniego śniadania,tak w ramach nadchodzącej wiosny i z okazji dnia kobiet kwiatki na talerzu.

Składniki:

- 0,5 czerwonej papryki
- 3 jajka
- oliwa z oliwek
- sól
- suszona cebula
- czubryca zielona od NMR

Wykonanie:

Wydrążoną z nasion połówkę papryki pokroić na trzy średniej grubości plastry.Na patelni rozgrzać oliwę.Przełożyć na patelnię z oliwą pokrojoną paprykę i przez chwilę podsmażać ją na niedużym ogniu.


Gdy papryka będzie już podsmażona,zrobi się przez to bardziej miękka,wbić w środek paprykowych krążków po jednym jajku w każdą z paprykowych części.Wbite jajka obsypać szczyptą soli,suszoną cebulą i zieloną czubrycą.


Po wbiciu jajek do papryk przykryć patelnię pokrywką.


Smażyć całość do momentu aż jajka się zetną,aż nie przestaną być surowe,a staną się gotowe,odpowiednie do jedzenia.

W ten sposób przygotowane jajka były u nas sycącym śniadaniem,ale świetnie nadadzą się także na inny posiłek.Jajka mają dość zdecydowany smak,czubryca zapewniła im wyrazisty smak,a suszona cebulka nadała im przyjemnego posmaku.Jajka w takiej wersji wyglądają kolorowo i pozytywnie,zachęcają do jedzenia.

Do doprawienia jejeczno-paprykowych"kwiatków"użyłam czubrycy zielonej firmy NMR(http://przyprawynmr.pl).


Jest to przyprawa pochodzenia bułgarskiego,charakterystyczna w kuchni bałkańskiej.To przyprawa o intensywnym,specyficznym smaku nadająca potrawom do których została użyta wyrazistego,ziołowego akcentu.W składzie przyprawy znajduje się pietruszka, czosnek, sól,cebula,cząber i kozieradka.Przyprawa jest polecana do różnorakich dań,a w szczególności do wszelakich sałatek, surówek, kanapek,sosów i jajek,ale można ją dodać do dowolnych dań w zależności od naszych indywidualnych upodobań smakowych,każdy posiłek z pewnością smakowicie doprawi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz