Kotlety mielone w nieco urozmaiconej wersji,a mianowicie z przemyconym w środku warzywem w postaci kalafiora.Drobna modyfikacja,a zawsze to inna propozycja,odmienny nieco smak.
Składniki:
- 430g mięsa mielonego(wieprzowego)
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól
- pieprz biały
- lubczyk
- kminek
- suszona cebula
- sól czosnkowa
- kilka różyczek kalafiora
- olej
Wykonanie:
Kalafiora ugotować w lekko osolonej wodzie,a następnie odcedzić i nieco przestudzić.Mięso przełożyć do miski,wbić do niego jajko, dosypać 2,5 łyżki bułki tartej oraz dodać przyprawy(szczyptę soli,biały pieprz,sporo kminku i lubczyku oraz trochę suszonej cebuli i soli czosnkowej).
Mięso z dodatkami wyrobić ręcznie na jednolitą masę.
Brać trochę doprawionego mięsa i spłaszczać je,a na środek mięsnego placka nakładać kawałek kalafiora.
Następnie formować średniej wielkości kotlet zawijając kalafiora do środka.Uformowane kotlety obtaczać w bułce tartej.
Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju z obu stron na niedużym płomieniu.
Kalafior smakowicie zestawia się z mięsem mielonym.Kotlety są solidnie doprawione i przez to wyraziste w smaku.W środku mają przyjemną"wkładkę"w postaci owego kalafiora.Kotlety w obecnym czasie świetnie pasują w ramach obiadowego dania do ugotowanych młodych ziemniaków oraz mizerii z ogórków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz