czwartek, 18 lipca 2013

Sałata z jajkiem i grzankami w sosie jogurtowo-czosnkowym.

Sałatomania u mnie trwa w dalszym ciągu.I w dalszym ciągu upatruje w tym jedynie same plusy,zalety.Tym razem odnośnie wykorzystania sałaty propozycja na szybką przekąskę,która u mnie stanowiła kolację.Na bazie kilku składników wyszła szybka i dość lekka kolacyjna sałatowa sałatka.
Składniki:

- solidna porcja sałaty
- 2 jajka
- garść grzanek(miałam gotowe,kupne o smaku czosnkowo-cebulowym)
- 150g jogurtu naturalnego
- 1 opakowanie(saszetka)sosu jogurtowo-czosnkowego

Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo i po przestygnięciu obrać ze skorupek.
Opłukaną sałatę porwać na mniejsze kawałki i przełożyć do talerza,naczynia z którego będziemy konsumować sałatkę.Jajka pokroić na mniejsze,ale dość widoczne kawałki(ćwiartki lub grube paski,półksiężyce).Ułożyć jajka na sałacie.


Do jogurtu naturalnego wsypać zawartość opakowania,saszetki z proszkowanym sosem jogurtowo-czosnkowym i dokładnie całość wymieszać za pomocą łyżeczki.


Polać gotowym,jogurtowym sosem sałatę i pokrojone jajka.


Całość na sam koniec obsypać garścią chrupiących grzanek po wierzchu.

Poszło bardzo szybko i znikało też bardzo szybko.Sałatka ma niewiele kalorii,bo sos do niej jest zrobiony na bazie jogurtu naturalnego,a wszystkie pozostałe składniki same w sobie też uchodzą za raczej mało tuczące.Jest to propozycja na lekki posiłek,przekąskę,który mimo,że niskokaloryczny i niezbyt ciężki dla żołądka to i tak solidnie potrafi nasycić,bo objętościowo sałatki wyszła spora porcja.Sałatkę można sobie dowolnie urozmaicać,dodawać do niej więcej składników-inne warzywa,sery, jakąś wędlinę,wszystko z pewnością smacznie się skomponuje.Ja do tej sałatki użyłam gotowych grzanek,ale można sobie grzanki zrobić samodzielnie podsmażając pokrojony w kostkę chleb na najlepiej"suchej",nienatłuszczonej patelni i też jest to dobre rozwiązanie,a dodatkowo możliwość produktywnego spożytkowania czerstwiejszego pieczywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz