wtorek, 9 lipca 2013

Sałatka z surowych warzyw w sosie koperkowo-ziołowym.

Ostatnimi czasy załapałam"fiksa","fazę"na sałatę,zajadam się nią niczym jakiś opętaniec,jem ją w ramach dodatku do obiadu,na kanapki,na kolację w najróżniejszych kombinacjach.W sumie nic w tym złego,a więcej wręcz z tego dobrego,bo sałata ma mnóstwo dobrych właściwości(zawarta jest w niej cała gama witamin,dużo żelaza,potasu,magnezu,kwasu foliowego,a kalorii ma tyle,że spali się je podczas szykowania owej sałaty,jeszcze owej sałaty nie zjemy,a już zawarte w niej kalorie się ulotnią przy samym nawet jej przeżuwaniu).Poniższa ekspresowa w przygotowaniu,prosta,ale pyszna sałatka to ostatnio mój jedzeniowy,"warzywniakowy"hit.

 Składniki:

- solidna porcja sałaty(użyłam sałaty liściowej jak się dowiedziałam o gatunku,odmianie "lollo bionda")
- 0,5 ogórka szklarniowego
- 0,5 dużego pomidora
- 1/4 średniej cebuli
- 1 saszetka sosu koperkowo-ziołowego(w proszku)
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżki soku z cytryny
- sól morska
- pieprz czarny mielony
- listki mięty 

Wykonanie:

Opłukaną sałatę przełożyć do naczynia,z którego będziemy ją podawać lub bezpośrednio jeść.
Przygotować sos:zmieszać zawartość proszkowanej saszetki sosu koperkowo-ziołowego z oliwą,wodą i sokiem z cytryny,dokładnie wszystkie składniki rozetrzeć łyżką,aby się dobrze połączyły. Doprawić całość solą i pieprzem.


Polać sałatę większą ilością(około 2/3 z całości)sosu i zamieszać ją,by była cała pokryta,oblana sosem.Ogórka obrać i pokroić w plastry,które następnie ułożyć na sałacie.Cebulę pokroić w kostkę i porozkładać ją na sałacie i ogórku.


Pomidora pokroić na mniejsze,aczkolwiek dość widoczne części i ułożyć na pozostałych warzywach wcześniej umieszczonych w naczyniu.Wierzch sałatki skropić resztkami przygotowanego sosu. Udekorować sałatkę listkami mięty,które oprócz przyjemnego akcentu wizualnego dodadzą sałatce odrobinę bardziej ziołowego,aromatycznego zapachu i orzeźwiającego posmaku.

Sałatka jest świetnym dodatkiem do obiadu,ale sama bez innych komponentów też dobrze smakuje i może być propozycją na smaczny,a zarazem lekki posiłek.Taka porcja mimo,że ma niewiele kalorii z pewnością nasyci,zagłuszy głód,jak i dostarczy wielu witamin. Sałatka ma wyrazisty smak i jest przyjemnie dla oka kolorowa. Zapewnia iście wiosenno-letnie wrażenia smakowe.Skomponowana jest ze składników bardzo łatwo dostępnych w obecnym czasie,sezonowych i posiadających przystępną cenę.I znowu przygotowując coś na szybko udało się uzyskać zdrowe i smaczne jedzenie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz