sobota, 31 sierpnia 2013

Śliwki pod kruszonką z orzechami włoskimi i półsłodkie,różowe wino CELEBRO.

Po co wyjadać kruszonkę z innych wypieków jak można przygotować i jeść samą kruszonkę i zajadając się nią mieć sto procent przyjemności.Obecnie na czasie są śliwki,zatem na nie padło,by je pod kruszonką zapiekać.A dodatkowo,co by podniebieniu bardziej dogodzić do kruszonki dodałam orzechy włoskie,które dodały owej kruszonce smakowitości.
Składniki:

- 14 śliwek(użyłam renklod)
- 1/3 kostki masła plus trochę do wysmarowania naczynia
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki cukru plus 2 łyżeczki
- 2 dość czubate łyżki orzechów włoskich
- szczypta cynamonu

Wykonanie:

Naczynie,w którym będziemy zapiekać śliwki pod kruszonką wysmarować masłem.W wysmarowanym masłem naczyniu ułożyć opłukane, pozbawione pestek i przełamane na połówki śliwki tak,by ich skórka była na dnie naczynia,a miąższ śliwek ułożony był do góry.Śliwki posypać 2 łyżeczkami cukru oraz solidną szczyptą cynamonu.


Do osobnego naczynia przełożyć 1/3 kostki masła,dodać 4 czubate łyżki mąki,3 łyżki cukru oraz 2 dość czubate łyżki rozdrobnionych orzechów włoskich.

Wszystkie składniki połączyć ze sobą,rozetrzeć w palcach przygotowując tym sposobem kruszonkę.


Posypać kruszonką ułożone w naczyniu śliwki.


Zapiekać śliwki pod kruszonką przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 195 stopni.


Śliwki pod kruszonką to szybki i bardzo aromatyczny deser.Jest pyszny na ciepło w połączeniu z przykładowo dla kontrastu zimnymi ulubionymi lodami,jogurtem,czy słodką śmietanką.Ja jadłam kruszonkę z waniliowym jogurtem i było to bardzo smakowite zestawienie.Śliwki rozpadły się pod wpływem pieczenia i powstał z nich świetny niby dżem,ciepły sos ze śliwek z wyczuwalnymi kawałkami owoców.Miękkie śliwki plus chrupiąca kruszonka z pysznymi i równie chrupiącymi orzechami to świetny deser.

Śliwki pod kruszonką podawałam z różowym,półsłodkim winem CELEBRO.Wino ma przyjemny delikatny smak,słodycz w nim jest subtelnie wyczuwalna,wino nie jest przesłodzone dzięki czemu w zestawieniu go z deserem nie powoduje,że się zasładzamy,że nas od słodkości mogłoby zemdlić,przyjemnie się je sączy.Wino było świetnym dopełnieniem,dodatkiem do deseru.Jest szczególnie polecane do wszelakich ciast,wypieków,lodów i różnorakich deserów.Wino ma klarowną,różową barwę i subtelny,orzeźwiający smak z owocową nutą.Produkowane jest z wyselekcjonowanych owoców winogron.Dobra kruszonka i dobre wino to świetny zestaw na sobotni podwieczorek gwarantujący dobry nastrój.

1 komentarz:

  1. Wino faktycznie pyszne, miałam okazję pić. Jest bombastyczne! ;) A śliweczki, aaaahhhh szkoda, że nie mogę.

    OdpowiedzUsuń