wtorek, 19 listopada 2013

Rafaello na krakersach bez pieczenia.

Świetne ciasto,do którego wykonania nie trzeba odpalać piekarnika,a w szybki sposób można przygotować pyszny deser. Powstaje taki jakby torcik rafaello z budyniową masą i solidną ilością kokosowych wiórek.To idealna propozycja dla osób lubiących wiórki kokosowe w słodkościach.

Składniki:

- ok.300g krakersów
- 1 litr mleka
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1,5 kostki(375g)margaryny
- 250g wiórków kokosowych
- 2 opakowania(32g)cukru waniliowego
- 1 szklanka plus 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- aromat rumowy

Wykonanie:

Blaszkę o wymiarach 24x28 wyścieliłam papierem do pieczenia i na jej spodzie ułożyłam pierwszą warstwę krakersów.


Z 1 litra mleka odlałam 200ml i rozmieszałam w nim obie mąki,1 szklankę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego(16g).Resztę mleka wstawiłam do gotowania.Jak mleko w garnku zaczęło wrzeć przelałam do niego odlaną część mleka wymieszaną z mąkami i cukrami.W ten sposób przygotowałam jakby budyń.


Po przestudzeniu zawartość garnka zmiksowałam z miękką margaryną oraz 150g wiórków kokosowych i kilkoma kroplami aromatu rumowego.


Część uwierconej kokosowej masy(około 1/3 całości)przełożyłam na pierwszą warstwę krakersów wyłożoną na spód blaszki.


Wyłożoną masę przykryłam krakersami.


I na krakersy znowu wyłożyłam masę i przykryłam ją koleją warstwą krakersów.Postępowałam tak do zużycia całej ilości kokosowej masy.Mi wyszło 3 warstwy krakersów i 3 warstwy masy,przy czym na górze powinna być masa już nie przykrywana krakersami.
Na patelni rozpuściłam masło.Przesypałam na patelnię 100g wiórków kokosowych,2 łyżki cukru i jedno opakowanie cukru waniliowego (16g)i podprażyłam wiórki z dodatkami na bardzo małym ogniu od czasu do czasu je mieszając aż się przyjemnie zarumieniły, zbrązowiały.


Posypałam wierzch ciasta,na którym jest kokosowa masa, podprażonymi wiórkami.

Ciasto przełożyłam do lodówki na kilka godzin(a najlepiej na całą noc),aby masa zesztywniała,a krakersy zrobiły się bardziej miękkie.Ciasto przechowywać w lodówce.

Ciasto bardzo wygodnie się kroi,ładnie się porcjuje,co sprawia,że pokrojone ładnie się prezentuje.I do tego jest przepyszne,nie za słodkie,słodkość przełamują słone krakersy,co tworzy ciekawy i przyjemny efekt w smaku.Wiórki przyjemnie chrupią,a warstwa podprażonych wiórków na górze smakuje obłędnie.Mało pracy,a jaki efekt,dłużej się czeka na jedzenie ciasta,niż spędza na jego przygotowaniu,a czekając na jego konsumowanie aż skręca,bo ciacho wygląda bardzo zachęcająco.

A po takiej dawce słodkości dobrze jest sięgnąć po bezcukrową gumę orbit,która pomaga nam dbać o zęby.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam łączyć słone krakersy z takimi kremami :). To jest dopiero moc!

    OdpowiedzUsuń