wtorek, 2 kwietnia 2013

Pakieciki z ciasta francuskiego z nutellą i kolorową posypką.

Kruche pakieciki czyli takie a'la ciasteczka przygotowane na święta wielkanocne.Szybko się je wytwarza,a wychodzi ich spora ilość.Poziom trudności ich wykonania:zerowy,ich produkcja to żadna trudność,a sama przyjemność-zwłaszcza w konsumpcji.Nie ma możliwości ich zepsucia,no chyba,że usilnie będziecie je kolosalnie długo przetrzymywać w piekarniku,aż się solidnie spalą,ale na tym to raczej nikomu biorącemu się za kucharzenie chyba nie zależy.

Składniki:

- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- nutella
- kolorowa posypka

Wykonanie:

Arkusz ciasta francuskiego kroiłam,porcjowałam na nieduże kawałki w formie kwadratów,czy prostokątów.Na środek każdego odciętego kawałka łyżeczką nakładałam trochę nutelli.


Następnie składałam każdy kawałek ciasta na pół zawijając,
zakrywając tym samym czekoladowy krem i zlepiałam jego boki dociskając je widelcem robiąc tym samym dość przyjemny wzorek na każdym pakieciku,ciasteczku.Wierzch każdego zlepionego ciasteczka smarowałam jajkiem i posypywałam kolorową posypką.


Ciasteczka układałam na piekarnikowej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia.Piekłam każdą porcję pakiecików przez około 15 minut w temperaturze 195 stopni.


Pakiecików wyszła spora ilość.Są to takie ciasteczka w sam raz na dwa kęsy,drobny łakoć dostarczający trochę słodyczy.Jak już wcześniej wspominałam są ekspresowe i łatwe w wykonaniu.Kruche ciasto w połączeniu z płynnym(ale nie lejącym się)kremem czekoladowym to świetne zestawienie,a do tego chrupiąca kolorowa,słodka posypka jest przyjemnym akcentem,dodaje ciasteczkom koloru,radośniejszego wyglądu.Ciasto francuskie jest bardzo wdzięczne,pomocne w pichceniowym działaniu.Smakuje świetnie z każdym farszem,czy na słodko,czy słono zawsze wychodzi z niego coś pysznego.

2 komentarze: