Składniki:
- 3 średnie buraki
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 solidna łyżka masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz czarny mielony
Wykonanie:
Sporo wcześniej przed zasmażaniem buraczków ugotowałam buraki do miękkości i poczekałam,aż przestygną.
Gdy ugotowane buraki były już chłodne obrałam je z tej ich takiej twardszej powłoczki i starłam na tarce na drobnych oczkach.
W rondelku rozgrzałam masło i gdy się rozpuściło dołożyłam do niego mąkę przygotowując w ten sposób zasmażkę.
Do zasmażki dodałam starte buraki.
Buraki z zasmażką chwilkę podgrzewałam,po czym dodałam do nich cukier,kwasek cytrynowy i jogurt naturalny(którym zastąpiłam zwykle dodawaną śmietanę).
Wszystko dokładnie zamieszałam.Doprawiłam solą i czarnym, mielonym pieprzem do smaku i jeszcze przez chwilę razem zasmażałam.
Pychota.Lekko słodkawe buraczki na ciepło.Dobrze jest od czasu do czasu przygotować buraczki,bo oprócz tego,że mają olbrzymie walory smakowe to jeszcze dodatkowo mają masę wartości odżywczych,zdrowotnych,o czym powszechnie wiadomo,dostarczają witamin,dobrze robią na krew,w pewnym stopniu chronią przed anemią.Zatem dobrze jest się nimi czasami pozajadać.
I tak dwa buraki zjadły do obiadu buraki ;).
Przeciętny,szacowany koszt całości: ok.2,80zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz