wtorek, 18 czerwca 2013

Czosnkowa pierś z kurczaka pieczona w marynacie z jogurtu greckiego.

Przepis jest zgodny z założeniami diety Dukana,a konkretnie na owej koncepcji oparty i pochodzi z książki Dr Pierre Dukana i Jarosława Urbaniaka pod tytułem"Nie potrafię schudnąć.Przepisy specjalnie dla Polaków".Przepis mnie zaciekawił,bo do jego wykonania nie potrzeba ani grama tłuszczu i ogólnie w ten sposób przygotowane mięso ma niewiele kalorii,zrobiłam niedużą porcję na próbę,bo chciałam zobaczyć,czy nam zasmakuje i teraz wiem,że z pewnością będę do tego przepisu wracała.

Składniki:

- 1 średnia pierś z kurczaka
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz czarny mielony
- słodka mielona papryka
- chili
- przyprawa do kurczaka

Wykonanie:

Jogurt przełożyć do miseczki i dodać do niego przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Do jogurtu z czosnkiem dosypać słodką mieloną paprykę,przyprawę do kurczaka i szczyptę chili.Całość dokładnie wymieszać widelcem(lub łyżką),byle porządnie wymieszać do uzyskania jednolitej mazi o lekkim mleczno-pomarańczowym zabarwieniu.




Pierś z kurczaka natrzeć solą i pieprzem,a następnie przełożyć ją do jogurtowej marynaty.


Obtoczyć dokładnie mięso w jogurcie z czosnkiem i przyprawami tak,by było całe nim wymazane,pokryte marynatą.


Przełożyć kurczaka w marynacie do żaroodpornego naczynia(moje naczynie jest już solidnie zajechane,zbyt pięknie to się ono nie prezentuje,jego używanie przeze mnie dało mu już trochę w kość,a raczej w szkło,ale grunt,że dalej jest użyteczne i można je wykorzystywać zgodnie z przeznaczeniem,dobrze mi służy,odpukać jeszcze go nie zdołałam pobić).


Wstawić mięso w  żaroodpornym naczyniu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez 40 minut pod przykryciem plus 5 minut ze zdjętym żaroodpornym wiekiem,aby się ładnie zarumieniło,złapało ładny,smakowity kolor.

Jak już wcześniej wspominałam do przygotowania owego mięsa w ogóle nie potrzeba dodatku tłuszczu,całą robotę za olej,oliwę,czy masło zrobił jogurt grecki,który wpłynął na to,że mięso jest miękkie,nie wysuszone,soczyste.Jest to zdecydowanie posiłek niskokaloryczny,dietetyczny,mięso z kurczaka samo w sobie jest chude,a pozbawione kalorycznych tłuszczów dodatkowo na naszą korzyść wyzbyte jest nadmiaru kalorii.Pierś jest przyjemna w smaku,lekka,delikatna,przyprawienie jest dobrze wyczuwalne,aromat i smak czosnku jest w tej propozycji także jak najbardziej na plus.Stanowczo warto przyrządzić tą propozycję wybraną z repertuaru dukanowych przepisów przykładowo na obiad.

1 komentarz:

  1. Właśnie mięsko leży w lodówce i "przechodzi" w marynacie :)
    Ciekawa jestem smaku :) Świetna propozycja :)

    OdpowiedzUsuń