Do truskawkowego sezonu powoli wkrada się już sezon jagodowy,ja jeszcze mam trochę zamrożonych jagód,więc chcąc je wykorzystać przed pojawieniem się tych świeżych owoców na szybko przygotowałam kakaowy napój,mleczny koktajl z posiadanych przeze mnie świeżych truskawek i jagód nie wprost z krzaka,a z zamrażalnika.
Składniki:
- 10 średnich truskawek
- 3 łyżki jagód
- sok z cytryny
- 200ml mleka(2% tłuszczu)
- 1 płaska łyżka słodkiego,rozpuszczalnego kakao
- 1 łyżeczka cukru cytrynowego
Wykonanie:
Pozbawione szypułek i opłukane truskawki przełożyłam do dużego kubka i dołożyłam do nich nieco rozmrożone jagody.Owoce skropiłam sokiem z cytryny,a następnie dosypałam do nich kakao i cukier cytrynowy.
Zalałam wszystkie umieszczone w naczyniu składniki mlekiem i zmiksowałam blenderem.
Przelałam gotowy napój do szklanki i schłodziłam go chwilę w lodówce przed wypiciem,aby był bardziej orzeźwiający.
Ja do przygotowania koktajlu użyłam tego cytrynowego cukru:
Ale jeśli ktoś nie posiada cytrynowego cukru można go zastąpić zwykłym cukrem z dodatkiem odrobiny kwasku cytrynowego lub po prostu dodać cukier,a owoce skropić większą ilością soku cytrynowego i też wyjdzie pysznie.
Napój jest smakowitą kombinacją składników,słodki smak rozpuszczalnego kakao świetnie przełamuje cytrynowa nuta,przez co mikstura nie jest zbyt słodka,ale jednocześnie w dalszym ciągu jest smaczną propozycją na lekki,koktajlowy nie przesłodzony deserek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz